Mbl Eğitim Akademi ve Danışmanlık - Kobi Danışmanlığı - Performans Danışmanlığı - Eğitim Danışmanlığı - Kurum içi Eğitimler - Etkinlik Eğitimleri - Kişisel Gelişim Eğitimleri - Liderlik Eğitimleri - Çağrı Merkezi Eğitimleri - Yabancı Dil Eğitimleri

1 Günde Çok Fazla Sertifika Veren Eğitimler

Sosyal medyada ki eğitim ilanlarına bakıyorum. 8 sertifika 80TL, 12 sertifika 100 TL v.b. v.b.


- "Sudan ucuz sertifikalar"," Gel vatandaş gel", "akşam pazarı almayan kalmasın," "Sertifikacı ayağınıza geldi"... ( Bir an gaza geldim sanırım. kendimi tutamıyorum. slogan üstüne slogan geliyor aklıma)

Bu bol sertifikalı eğitimler, süre olarak genellikle bir tam gün ya da o kadar bile değiller. Yani sizi maksimum 8 saatte profesyonel iş dünyası personeli yapıyorlar. Ertesi gün Müşteri memnuniyeti ve satışlarınız tavan yapıyor, diksiyonunuz düzeliyor, liderlik özelliği kazanmış oluyorsunuz. bir günde hem de sadece 80 TL ile 150 TL arasında bir ücrete bu imkanlara sahip olabiliyorsunuz. ( Vay be sanırım birazdan kendimde ikna olacağım)

Sertifika; bir kimsenin niteliğini ya da kendisine verilmiş olan bir hakkı belirten resmi belgedir. Diğer anlamıyla bir kursa ya da seminere katılıp bitirenlere verilen belge, öğrenim belgesidir. Bu komplike eğitimlerin içeriklerine bakıyorum, Koçluktan liderliğe,mülakat tekniklerinden cv hazırlığına,entegre yönetim sisteminden, çevre yönetim sistemine alakalı alakasız bir öbek eğitimi içeriyor. 12 sertifika alınan bir seansa baktığımızda, eğitim süresinin 6 saat olduğunu varsayarak; her yarım saatte bir konuyu öğrenip sertifika alabilecek seviyeye geliyorsunuz.

Peki niye bu kadar sıkıştırılmış eğitimlere ihtiyaç duyuyoruz? Evet, ihtiyaç duyuyoruz dedim çünkü yüzyıllardır süregelen ticaret düsturu bize; talep olmadan arz'ın hayat bulamayacağını söyler. Bu sebeple arz'ın niye ortaya çıktığına bakmak lazım. Bizim ihtiyacımız olmasa bu sertifika programlarıda olmazdı. Farklı bir örnek ile anlatmak gerekise: Bizim evlilik programı izlemeye ihtiyacımız olmasa, insanların birbirini aşağıladığı, yemek ya da gelin programlarına ihtiyacımız olmasa bu programlarda izleyiciye ulaşamadığı için yayınlanmayacaktır. Bu yıl sadece evlilik programlarını 87 bin kişi şikayet etmiş yani izlemiş ve beğenmemiş :) madem bu kadar tepkilisin hiç izleme kardeşim. ( Bir dakka ya biz eğitimden evliliğe nasıl geldik? pek anlayamadım. Bilinç altımda bu yayınlara karşı gizli gizli bir hayranlık falan olmasın. Neyse konuya dönelim) Bu sertifika eğitimlerine olan talebin nedenine bakacak olursak; bu eğitimlere katılan iki ayrı grubun alacakları sertifikalardan beklentilerine bakarak anlayabiliriz. Bu gruplardan birisi deneyimsiz ve ilk iş deneyimi için arayışta olanlar. İkinci grup ise mevcut işinden bir adım daha öteye gitmek için arayışta olanlar. İlk gruptaki arkadaşlar firmaların deneyimli eleman arayışını bu sertifikalarla geçmek istemektedir. Şirketler niçin hep deneyimli personel arıyor ki zaten? diye soruyorsanız  'Tecrübeli Eleman ARANIYOR!!!' yazımda bu konuyu daha detaylı bir şekilde kaleme aldım. ( Diğer yazımında reklamını yaptığıma göre devam edeyim)  Deneyimsiz arkadaşlar mülakata gittiğinde, insan kaynakları o kadar sertifikayı bir arada görünce araştırmacı,öğrenmeye açık,kendi gelişimi için özveride bulunan bir personel adayı olduğunuzu şıp diye anlayarak sizi işe alır. Ya da alabilme ihtimali sevilir. İş deneyimi olmayan arkadaşlar cv'lerine bu sertifikaları ekleyerek, işe çağrılma oranını arttırmak ve girecekleri iş görüşmesinde bir adım öne geçmek için kullanıyorlar. Sertifika sayısı ne kadar fazla gözükürse o kadar fazla avantaj sahibi olduğuna dair bir algı var sanırım. Aslına bakarsanız avantajlarının olmadığını söyleme yalan olur. Bir adayın kişisel gelişim eğitimlerine katılması her zaman için bir avantajdır. Eğer bu tür avantajları yakalamak ve gerçekten kendinize bir yatırım yapmak istiyorsanız size cidden katkı sağlayacak olan açık sınıf katılımları olan eğitimlere dahil olmanızı tavsiye ederim. Hem daha fazla şey öğrenmiş olursunuz hem de sertifikanın hakkını almış olursunuz.

Bu eğitimler tamamen yararsız ve size hiç bir katkı sağlamaz demiyorum ama sertifikada yazan yetkinliğin hakkını vermez diyorum. Peki insanlar, olması gereken sürelerde ve işinin ehli eğitmenlerle çalışan, profesyonel eğitim firmalarından eğitim almak yerine neden böyle bir tercih yapılıyor? İnsanların bu eğitimlere ayıracak yeterli zamanı mı yoksa parası mı yok? ya da tüm bu eğitimleri tek bir günde alarak şu kadar sertifikam var demek mi cazip geliyor? Hangi sebepten ötürü olursa olsun bu eğitimi veren firmaların sırf insanlara sertifika dağıtmak adına üstün körü eğitim vermesi bana etik gelmiyor. Tamam belki yasal olabilir ama etik değil. Zaten dağıttıkları belge de sertifika değil, katılım belgesi! Çünkü ülkemizde sertifika verme hakkı sadece milli eğitim bakanlığı ve bakanlığın yetki verdiği çok az kurumda bulunmaktadır. Bu da ek bir bilgi olsun dedim.


Yunus Emre'nin mısralarına nazire yapacak olursak;

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsen 
Ya nice sertifika almaktır...

Oktay KENDİRCİ